Wednesday, March 9, 2016

Fenomena Telur Berdiri

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم



subhanallah....Allahuakbar.....

hari n semua media sosial menyiarkan fenomena tentang gerhana matahari yang berlaku pada pagi tadi kan..asha walaupun tak dapat tengok secara real tapi alhamdulillah dapat tengok dekat media sosial...banyak juga sekolah yang ambik kesempatan untuk buat solat sunat gerhana secara berjemaah...bagusla...tapi yang asha paling tertarik bila terbaca tentang telur berdiri n....

telur berdiri tanpa sokongan disebabkan berlaku daya tarikan graviti antara bumi, bulan ,dan matahari. Kawasan yang mempunyai medan magnetik tinggi membolehkan telur berdiri dan tidak rebah apabila ditegakkan...fenomena ini berlaku ketika berlakunya fenomena gerhana matahari....Subhanallah indahnya kuasamu ya Allah...




credit ; siakap keli

6 comments:

  1. Salam Cik,

    Saya Syahmi dari http://hidup.my/ dan ingin menjemput untuk review
    laman web kami. Kami sangat hargai jika Cik boleh review laman web kami.
    Cik boleh hubungi saya dengan maklumat di bawah.

    Terima Kasih.

    Syahmi
    syahmiruhaizat@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam eh sy tak pandai la nk review tp insyaallah jika berkelapangan ya

      Delete
  2. subhanallah.... tak dpt pulak saya tgk fenomena ni... menarik sungguh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. asha pun baru tau tahun n tentang fenomena n

      Delete
  3. Ooo itu ke sebabnya ia boleh berdiri.. Okay baru faham :D ..
    Nice sharing..


    Jalan2 sini...
    Jom baca artikel baru ni..
    Jemput join ye..

    https://www.ahmadhasif.my/2016/03/nak-20-orang-yang-nak-belajar.html

    ReplyDelete
  4. Ini mitos dan mengarut sebenarnya. Kenapa mengarut? Baca artikel di majalahsains.
    http://www.majalahsains.com/mitos-telur-berdiri-sewaktu-gerhana/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo q13_zpsop67oge3.png