Wednesday, October 29, 2014

RESEPI UBI KENTANG SAGAT

Assalammualaikum.....

hari n nak share pasai resepi yang baru saya cuba masa cuti seminggu raya deepavali minggu lepas....dah duk rumah xtau nak buat apa jawabnya punggah dapoq la...hihihi...n resepi pertama kalau dalam bahasa omputih potato fritter tapi saya orang melayu tukaq nama sikit jadi ubi kentang sagat...saja nak try xsusah pun mudah ja jom tengok bahan-bahann dengan resepinya...



maaf gambar xcantik 



3 biji ubi kentang - disagat ya
3 sudu tepung gandum
2 sudu tepung jagung
1 biji telur
daun bawang
lada sulah
sedikit garam
cili
ikan bilis







CARA-CARA
1. Satukan kentang yang disagat ,tepung gandum, tepung jagung , daun bawang , cili ,garam dan lada sulah secukup rasa, sedikit ikan bilis dan telur..



2. bila semua dah bercampur macam gambar atas...panaskan minyak dalam kuali.

3.setelah minyak panas sudukan adunan  mengikut saiz kesukaan  dalam kuali .


4.setelah garing balik-balikkan dan toskan......
SIAPPPP!!!!
boleh cicah dengan sos cili lagi sedap



selamat mencuba resepi n maaf jikalau xfaham ayat saya......................


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo q13_zpsop67oge3.png